Spring navigation over

TIPS TIL DUGESTRIKNING

Garn af naturfibre, som bomuld, hamp, hør og silke, og garn der er baseret på disse, som f.eks. rayon, viscose og tencel, er de bedste til at strikke duge af. Syntetiske garner som akryl, er mindre velegnede fordi de ikke holder faconen efter udstrækning.

Strikkefasthed er ikke af større betydning når man strikker kunststrik. Man er forholdsfri til at vælge garn og pinde alt efter hvor åben man vil have mønsteret, og/eller hvor stor man ønsker den færdige dug skal være. Hvis du er i tvivl, er her nogle forslag til hvilke pinde du kan bruge med hvilket garn:

GARNPINDE [USA, UK, DK]
Perlegarn, nr. 5.3, 11, 3mm
Hæklegarn, nr. 10.2, 12, 2.5-3mm
Hæklegarn, nr. 20.
Perlegarn, nr. 8.
1, 13, 2-2.5mm
Hæklegarn, nr. 30.0, 14, 2mm
Hæklegarn, nr. 40.
Perlegarn, nr. 12.
2-0, 15, 1.75mm
Hæklegarn, nr. 50.3-0, 16, 1.5mm
Hæklegarn, nr. 60.4-0, 17, 1.25mm

Dette er selvfølgelig kun et forslag - der er nogle duge der kun kan strikkes på pinde der er endnu større end det jeg har foreslået, for at kunne ligge fladt.

Se også:
Comments on the knitting of Oma's Lace.

Det er fordel med lette pinde der er godt spidse - de gør det især lettere at udføre indtagninger.

Runde duge strikkes som regel i omgange fra midten og udefter. Man begynder på strømpepinde og skifter til en rundpind når der er masker nok. Husk at bruge en rundpind i samme størrelse som strømpepindene.

Hvis du har problemer med at pindene falder ud af strikketøjet så prøv at sætte små kork- eller gummistykker på spidserne. Eller, hvis dugen er stor nok, så bind midten til en pose med en hårelastik eller lignende.

Vælg den metode du bedst kan lide. Nogle forslag:

  1. Slå op som du plejer og fordel derefter maskerne på strømpepinde.
  2. Slå 1 løs maske op og strik derefter det ønskede antal masker i denne maske (skiftevis ret, vrang) og fordel derefter maskerne på strømpepinde. Denne metode egner sig bedst til et lille antal masker.
  3. Med en hæklenål hækles så mange luftmasker, som der ønskes masker. Saml luftmakerne til en ring med en kædemaske = 1. maske. Træk nu garnet op igennem hver luftmaske, hvorefter maskerne flyttes fra hæklenålen over på strømpepindene.
  4. Lav en ring med garnet (med en lang ende). * Træk en løkke gennem cirklen med en hæklenål og træk dernæst endnu en løkke gennem den første. Gentag fra * indtil du har det ønskede antal masker. (Det man gør er faktisk at hækle fastmasker om tråden, idet man dog kun trækker tråden igennem den første løkke på nålen.) Sæt maskerne over på strømpepinde og træk i den lange ende af garnet for at stramme ringen til.

    Opslag

    I min erfaring kan man, hvis man slår garnet om 2 gange til ringen, udelade at fæste garnenden og blot nøjes med at klippe den af. Enden sidder da så godt fast at den ikke løber op - heller ikke under udspænding. I en dug med en meget åben midte er det en fordel ikke at skulle fæste garnenden.
  5. Slå det ønskede antal masker op på en strømpepind og strik ret pinden ud. Uden at vende arbejde skubbes maskerne til den højre ende af pinden og strikkes atter ret. Gentag hele tiden, indtil 'snoren' har en vis længde. Nu begynder man så i mønster og skifter samtidig til strømpepinde. Når arbejdet er færdigt pilles snoren op og garnet trækkes igennem maskerne på den første mønsteromgang. Denne metode kan virke besværlig , men er god hvis man har svært ved at holde styr på pindene de første omgange, da snoren giver lidt hold på maskerne.

Se også:
Emily Ocker's Cast-on.

Når du ser nærmere på rundstrikkede duge vil du opdage at de for det meste består af en mønster sektion - rapport - der er strikket flere gange for at få en cirkel - lidt som stykker af en lagkage. Opskriften angiver så hvor mange en rapport skal gentages pr omgang.

Det kan være en fordel at afmærke hver mønster rapport med en lille garnløkke (hårelastik, lille hønsring eller hvad du ellers kan finde på) i en afvigende farve, der sættes ind imellem maskerne de pågældende steder. Brug en anden farve for at markere hvor omgangen begynder.

Som regel løfter man bare disse afmærkninger over på den højre pind når man støder på dem, men nogle gange starter mønster rapporten et andet sted i omgangen. I det tilfælde vil opskriften angive at man skal strikke (eller udelade) "x" antal masker før den nye omgang begyndes. Man skal så huske at flytte alle afmærkninger tilsvarende.

Når du strikker med strømpepinde så vær ekstra omhyggelig med maskerne i begyndelsen og slutningen af hver pind. Hvis de er for løse får du en grim "trappestige".

I mange duge er store huller i et område med glatstrik et design element. I de fleste opskifter opnåes dette ved at lave "x" antal omslag på en mønsteromgang, hvorefter der strikkes det tilsvarende antal masker op i omslagene på næste omgang. Denne metode giver dog ofte et meget løst hul der vil gabe selv efter udspænding. Løsningen er den enkle at lave færre omslag på mønsteromgangen, feks 1 omslag for hver 3-4 masker, idet man dog stadig strikker det ønskede antal masker op på den følgende omgang. Prøv dig frem til hvor mange omslag der passer til din strikkefasthed.

En god tommelfinger regel er: Hvis den flaner - prøv med større pinde i samme garn. Hvis kanter rynker - prøv med mindre pinde i samme garn.

En hæklenål er god til at samle tabte masker op med!

Se også:
The Lifeline Insurance
Helene Lesveque: Doily Knitting with a Safety Net

Hvis du skal skifte til et ny nøgle garn er det lettest at gøre det på en ret omgang. Ses mindre i et sted med huller end i et område med glatstrik. Fordi det færdige arbejde skal kunne holde til at blive udspændt må de to trådender holdes godt sammen - et knob er bedre end en almindelig knude.Hæft garnendene, men vent til efter udspændingen med at klippe dem af.

De fleste duge afsluttes med at hækle maskerne af, som regel "x" antal masker sammen med en fastmaske med "x" antal luftmasker imellem. Luftmaskerne giver de små løkker i yderkanten, og man kan justere størrelsen (jeg synes tit de er for store) ved at hækle et mindre antal luftmasker. Vær dog opmærksom at de ikke må være så små at de trækker unødigt i kanten ved udstrækning

Hvor kedeligt et arbejde det end er, så skal strikkede duge spændes ud for at arbejdet kan komme til sin fulde ret.

Først vaskes arbejdet på en måde der passer til det garn du har brugt, skylles - tilsæt stivelse i sidste hold skyllevand hvis du bruger kartoffelmel, sukker eller husblads. Tryk overskydende vand af i et håndklæde.

Du skal nu bruge:

A noget at spænde arbejdet ud på ; et stykke pap med håndklæde over, et (gulv)tæppe eller hvad du nu kan finde på. Husk at det skal kunne holde til at blive vådt - eller i al fald fugtigt. Læg evt et tyndt lag plastik over.

B - noget at tegne en skabelon op på, feks pergament papir, brunt pakkepapir eller lign. Jeg bruger fliseline uden lim - det holder fint til at blive gennemstukket mange gange. Pas på at det du bruger ikke smitter af når det bliver vådt - gælder også det du bruger til at tegne med!

A og B kan evt kombineres, feks ved at bruge flamingo (styropor) plader. Disse kan som regel købes i et byggemarked, og har den store fordel at de er lette at flytte rundt med. Det sted der er bedst egnet til sidde når man foretager udspændingen (i mit tilfælde spisebordet), er nemlig ikke altid det sted det er mest praktisk at lade arbejdet tørre.

Med en passer, ( eller et målebånd holdt fast i midten med en knapnål og en blyant for enden), tegnes en cirkel op i den ønskede størrelse. Hvis dugen har fremspringende punkter kan det være nyttigt at tegne endnu en cirkel, lidt mindre, inden i den første. Cirklen inddeles nu i halve, kvarte, ottendedele osv. alt efter hvad der er brug for.

Anbring arbejdet på skabelonen, og spænd det helt ud med knapnåle; en nål i hver løkke. Sæt nålene i parvis; når en nål er sat i, sættes den næste i diagonalt overfor. Dette er for at sikre dugen bliver ens strakt ud. Husk at bruge rustfri nåle. Spray med stivelse nu hvis du bruger det på dåse. Lad dugen tørre indtil den er helt tør førend du tager nålene ud. Vær opmærksom på at udspændte duge som regel føles overfladetørre ret hurtigt, men at det ikke defor er givet at garnet er helt gennemtørt.

Se også :
Earth Heart Designs: Blocking Lace
Heartstrings: Blocking Tips
Judy Gibsons: Blocking the Rose of England